Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău au început urmărirea penală împotriva mamei unuia dintre elevii eliminaţi din Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2017 şi a medicului de familie al tânărului într-un dosar de fals intelectual şi uz de fals.
Cercetările efectuate de către poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorului de caz, au stabilit că adeverinţa medicală pe care absolventul Alexandru-Rareş Petre a folosit-o în procesul intentat Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, pentru a obţine anularea procesului verbal de sancţionare emis de Comisia de Bacalaureat.
În vara lui 2017, tânărul şi un coleg al au fost surprinşi de către profesorul supraveghetor în timp ce răsfoiau în toaletă manualul de biologie, disciplină din care dădeau, de altfel, examen. “Sub pretextul că merg la toaletă, ei se informau dintr-o carte de biologie, disciplină la care tocmai susţineau proba scrisă”, declara Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Bacalaureatului, cei doi candidaţi au fost eliminaţi din examen. Alexandru Petre a dat, însă, în judecată ISJ şi a obţinut câştig de cauză, după ce în noiembrie 2017, Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea executării procesului verbal şi a obligat Comisia de examen să corecteze şi să noteze lucrarea la Biologie. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, Tiberiu Corda, în instanţă, tânărul a prezentat o adeverinţă medicală emisă de medicul de familie Elena Moldovan, conform căreia Alexandru Petre a avut diaree în ziua probei la biologie. „Aşa s-ar fi explicat, spune procurorul, de ce candidatul a fost nevoit să se ceară la toaletă de trei ori în timpul probei. Cercetările au evidenţiat că documentul fusese emis după ziua examenului, dar antedatat”.
Aceeaşi sursă ne-a mai declarat că doctorul a eliberat adeverinţa la solicitarea mamei tânărului, Anuţa Petre, motiv pentru care şi ea este urmărită penal.
Contactaţi pentru a-şi exprima punctul de vedere pe marginea subiectului, oficialii ISJ Sălaj ne-au transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt Marcel Lucaciu: „Cei doi elevi, chiar dacă au fost prinşi cu manualul de Biologie în baie, au contestat acest lucru. Imediat după încheierea probei scrise, au depus doar o plângere la Inspectoratul Şcolar, nu şi respectivele adeverinţe medicale. Este datoria celor în drept să se autosesizeze, dacă aceste adeverinţe sunt false, şi problema medicului care le-a eliberat”.